Hackathon AgroAgenda NN en VANN 10 oktober '23

Alle informatie over de hackathon van 10 oktober a.s. op een rij


PROGRAMMA

JURY

EXPERTS



Zie de rubriek 'Nieuws' op deze site voor de uitslag en een foto-impressie van deze op 10/10 jl. gehouden hackathon




AgroAgenda Noord-Nederland en VANN hadden het initiatief genomen om op 10 oktober a.s., tijdens de Dutch Food Week, een hackathon te organiseren voor teams van studenten van de noordelijke onderwijsinstellingen. We deden dit in samenwerking met de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland en met onze partners Rabobank en NOMDe begeleiding van de dag was in handen van Social Hackathon. Wij waren op 10 oktober te gast in het provinciehuis van de provincie Groningen.


De uitdaging!

De hackathon draaide om de volgende vraag: "Hoe kunnen we in Noord-Nederland, samen met de boeren zorgen voor een snellere toename van het aanbod van gezonde voeding, geproduceerd met respect voor de natuur, en tegelijkertijd de vraag van consumenten naar deze producten stimuleren?"


De studententeams werden gevraagd om hierover met een goed idee te komen dat tijdens de hackathon, onder begeleiding van experts, verder kon worden uitgewerkt en geconcretiseerd. Het resultaat werd aan het eind van de dag door de teams in een korte pitch van maximaal 3 minuten aan een deskundige jury gepresenteerd. Er was alle ruimte voor de teams om binnen de vraagstelling specifieke aspecten of thema’s te kiezen. Er hadden zich teams aangemeld vanuit de volgende onderwijsinstellingen: Aeres (MBO), Hanzehogeschool (HBO), NHL/Stenden (HBO) en Van Hall Larenstein (HBO).


Deelname aan de hackathon verschafte de studenten de mogelijkheid om aan te haken bij de bestaande netwerken op het gebied van natuurinclusieve landbouw en voedseltransitie. Wij hopen dat deze eerste hackathon het begin gaat worden van een lange reeks waarin de contacten en de samenwerking met de onderwijsinstellingen en hun studenten, ook onderling, verder kunnen worden geïntensiveerd. Wij organiseerden deze hackathon samen met de Rabobank en de NOM die graag willen samenwerken met studenten om kansrijke ideeën tot werkelijkheid te laten komen.  


Ondersteuning van experts

Op de hackathondag was een team van EXPERTS aanwezig om de studententeams te ondersteunen.   


De prijs, de jurering en de beoordelingscriteria


Er was een prijs van € 500 beschikbaar voor het team dat er naar het oordeel van de deskundige JURY het best in slaagde om een originele, innovatieve en voor de markt kansrijke uitwerking te geven aan de vraagstelling. Daarbij werden de volgende beoordelingscriteria gehanteerd:

-draagt het idee duidelijk en overtuigend bij aan de transitie zoals bedoeld in de centrale vraagstelling?

-heeft het idee de potentie om op Noord-Nederlandse schaal effect te hebben?

-is het idee nieuw/innovatief voor Noord-Nederland en heeft het in potentie een positieve maatschappelijke impact?

-is het haalbaar, betaalbaar en praktisch uitvoerbaar?

-in welke mate levert het idee een ‘wow!’ van de jury op?


Naast deze prijs zijn nog twee prijzen van elk € 250 beschikbaar gesteld. De jury kon hiervoor ook criteria als originaliteit, creativiteit en/of de kwaliteit van de presentatie nadrukkelijk meewegen.


Zie voor de uitslag en een sfeerimpressie met foto's de rubriek "Nieuws'.


Programma en dagvoorzitterschap


Het dagvoorzitterschap was in handen van Ferdi van den Bergh, creative consultant bij Reboot Specialists en verbonden aan Social Hackathon.


De hackathon is ochtends gestart door Marijke Folkers, voorzitter AgroAgenda NN, agrarisch ondernemer, voorzitter RvC Koninklijke Coöperatie Avebe en commissaris ForFarmers. Het middagdeel werd gestart door Nicolette Boelens, domeinleider van de provincie Groningen.


Dit was het PROGRAMMA!

Marijke Folkers

Ferdi Van den Bergh


Foto's

Tijdens de hackathon zijn foto’s gemaakt. Deze foto’s zijn gepubliceerd op onze website en op sociale media met het doel een (sfeer)verslag uit te brengen van de bijeenkomst. Door de hackathon te bezoeken, heeft u ingestemd dat er foto’s worden gemaakt en dat deze kunnen worden gepubliceerd. Bent u herkenbaar op beeldmateriaal op onze website en wilt u deze laten verwijderen? Neem dan contact op.


Contact

Laat ons vooral weten wanneer u meer informatie wilt, specifieke vragen heeft en/of suggesties voor verbetering. U kunt contact opnemen met Ton Stierhout, info@voedselalliantienoord.nl / 06- 156 43 696

www.voedselalliantienoord.nl


Share by: