
Het wordt tijd voor een nieuwe basisvoorziening: gezond eten voor iedereen
-Door Ton Stierhout (14-6-2023)
Er zijn mensen die het idee hebben dat gezond voedsel eigenlijk helemaal niet zo lekker is. Tja, je moet wel een beetje kunnen kokkerellen. Gelukkig zijn er talloze tv- programma's waar koks 'twenty four seven' met heerlijke recepten toveren die hartstikke goed zijn voor je lijf. Toch is niet iedereen er even handig in om dat na te doen of er voldoende gemotiveerd voor. Bovendien kom je bij het inkopen van duurzaam geproduceerde ingrediënten in de supermarkt vaak tot de ontdekking dat het prijskaartje ongunstig uitvalt ten opzichte van de minder duurzame alternatieven.
Wie buiten de deur een goede maaltijd met duurzaam geteelde ingrediënten wil verorberen, moet vaak een flinke (financiële) drempel over. Als je maar een kleine beurs hebt, is de keuze voor een fastfoodrestaurant snel gemaakt. Zo'n restaurant is absoluut laagdrempelig maar dat is meteen ook de belangrijkste reden om daar niet al te vaak langs te gaan, zeker voor wie echt verantwoord wilt (leren) eten. De 'gezondste' dingen die je kunt bestellen, zijn de minder slechte keuzes tussen de vele verleidelijke caloriebommen die overal op de loer liggen. En pas op, na de pittige prijsstijgingen van het afgelopen jaar kan ook hier de rekening zwaar op je maag liggen.
Bij Ikea zit je beter, in elk geval wat het eten in het restaurant betreft. Hier kun je met de hele familie eten voor een prikje. Een heerlijke couscous met veganistische balletjes kost je met zijn tweeën vijf euro. Best gezond en niet duur dus, mits je weerstand weet te bieden tegen de zoetigheden, de patat en de befaamde Zweedse gehaktballetjes die ook op klandizie liggen te wachten. Wie vervolgens in de verleiding komt om voor of na de maaltijd nog wat rond te shoppen tussen de meubels en de woonaccessoires, geeft zeer waarschijnlijk meer geld uit dan aanvankelijk de bedoeling was. En dat is ook de hele gedachte achter het restaurant-zonder-winstoogmerk van Ikea: het moet zorgen voor ‘traffic’ op de woonafdelingen waar de winst wél wordt gemaakt.
Toch maar eens verder kijken. We hoorden dat in Rotterdam binnenkort een Volkskantine wordt geopend, een restaurantconcept waarmee al eerder in Almere is geëxperimenteerd. In onze grootste havenstad spraken we met de initiatiefnemer: Floris Visser, oprichter van Public Food.
‘Een betaalbaar restaurant moet een basisvoorziening worden’, vindt Visser, ‘net als dat de bibliotheek, het openbaar vervoer of sociale woningbouw dat zijn. Nu hebben we een situatie waar ongezond eten betaalbaar is en gezond eten onbetaalbaar. Wij willen juist het gezonde en duurzame eten de makkelijkste en de meest betaalbare optie maken. Iedereen moet ongeacht zijn of haar financiële situatie de mogelijkheid hebben om gezond te eten.’
Floris vertelde ons hoe hij denkt dat klaar te kunnen spelen. En daarbij deelde hij ook zijn verdere plannen met ons. Rukt de Volkskantine op naar het noorden? Bekijk het interview!